"אני יש לי כסף, אני לא צריך תקציב"
- Sharon Cohen Bar
- 6 בפבר׳ 2023
- זמן קריאה 2 דקות
"תמיד חשבתי שכדאי שפשוט אכניס יותר ממה שאני מוציא, וככה אחיה ברווחה. לא התעסקתי אף פעם בתקציב, לא רוצה להתעסק בזה. הבעיה שככל שהתקדמתי והרווחתי יותר כסף, ככה גם הוצאתי יותר כסף, והתכנית שלי די נכשלה. היום אני לא יודע לא כמה אני מכניס, ולא כמה אני מוציא, מה שבטוח זה שבסוף החודש החשבון שלי ריק".
זוהי "שיטת האצבע" של הרבה אנשים, כדי לא להתעסק בכסף. הבעיה היא שהצרכים שלנו גדלים עם הזמן, וגם ככל שאנחנו מכניסים יותר אנחנו לומדים להוציא כסף על דברים שבעבר נמנענו מהם. הכסף לא יודע "לאזן" את עצמו לבד, כסף כמו כל נושא אחר הוא דבר שכדאי לנהל אותו מתוך בחירה מודעת ותשומת לב.
לפעמים דווקא אנשים שיש להם כסף, חושבים שלהתעסק בתקציב או ב"סכומים הקטנים" (שיכולים להיות אלפי ועשרות אלפי שקלים) זו פעולה מיותרת. כי יש להם כסף. אז מה הבעיה.
לא צריך בעיה כדי להתנהל במודעות כלכלית! דווקא האנשים שבאמת פרצו כלכלית הם אלו ששולטים בכסף שלהם, לא חוששים מתכנון תקציב, ויודעים מאיפה הכסף מגיע, כמה כסף מגיע, ועל מה הוא הולך.
לצערי, אנשים מגיעים אליי כשכבר נגמר להם הכסף, והם לא יודעים מה לעשות. אבל האמת היא שאם יש לכם כסף ורווחה, אז מומלץ מאוד ללמוד לנהל את זה, כדי לא לאבד את זה.
הניהול הכלכלי של אנשים שיש להם כסף בניגוד לאלה שאין להם כסף, מתייחס לנקודת תורפה חשובה במיוחד - ראייה לטווח הארוך. אפשר לבחור לבזבז את הכסף, כי הכל זמין ואפשרי; אבל בהנחה שיש מטרות עתידיות חשובות וברורות, שבאמת נוגעות ללב שלנו ויעשו אותנו מאושרים, נוכל לקחת משם את המוטיבציה לנהל את הכסף שלנו במסגרת של תקציב ולראות על מה הוא יוצא.
לא צריך לחשב "על השקל" ובטח שלא להיות פתאום סגפנים: אבל לתכנן תקציב למשל של חופשה, שיפוץ או אירוע משפחתי גדול, יעזור לנו לפעמים לחסוך עשרות ואפילו מאות אלפי שקלים לטובת אותה מטרה ארוכת טווח שנרצה להבטיח לעצמינו ולילדינו.
גם אנשים שלא חיים במחסור, יכולים להיות "מופעלים" רגשית מכסף, ולהימנע מהניהול שלו כדי לא לפגוש רגשות קשים. ההמלצה היא לקבל יעוץ פיננסי שיש בו גם תמיכה מנטלית, לפגוש את המחסום הנפשי וללמוד לנהל נכון את הכסף, גם כשמדובר בכסף שוטף.